Nr-djursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Se livestreaming fra Aarhus Universitet af forelæsningen "Kom Tættere På Stjernerne", i Ebeltoft eller Grenaa onsdag d. 26/10 kl. 19-21

Foredrag ved astrofysiker Mads Fredslund Andersen og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Hør om topmoderne teleskoper, satellitter og robot-teleskopet SONG på Tenerife. Under foredraget styrer vi teleskopet live fra scenen og ser aftenens første stjerner. Moderne måleudstyr fortæller os om stjernernes overflade, omgivelser og deres indre. - Der er fri entré til overværelse af livestreamingen både i Ebeltoft og Grenaa.


Robot-teleskopet SONG på Tenerife.
Fascination og nysgerrighed har altid været væsentlige drivkræfter bag vores trang til at undersøge Universet og forsøge at forstå sammenhængene i den verden som omgiver os. Med moderne teleskoper opstillet rundt om på Jorden og med rumsonder er vi i dag kommet meget "tættere på" stjerner, planeter og fjerne galakser. Og ved hjælp af avanceret måleudstyr kan vi f.eks. undersøge overflader, omgivelser og det indre af stjerner og planeter.

Astrofysikerne på Aarhus Universitet har adgang til mange topmoderne astronomiske forskningsfaciliteter - både gennem store internationale samarbejder under det Europæiske Sydobservatorium (ESO) og Nordisk Optisk Teleskop og gennem specialdesignede teleskoper og avancerede rumsonder hvor Aarhus Universitet har et tæt samarbejde med bl.a. den europæiske og den amerikanske rumfartsorganisation, ESA og NASA.

I aftenens foredrag vil to af Aarhus Universitets astrofysikere vise hvordan nogle af disse højtudviklede og fintfølende instrumenter fungerer, og hvilke banebrydende resultater de har givet os. Du får at høre hvordan teleskoperne kan anvendes til at søge efter fjerne exoplaneter og nærstudere stjerner, og vi kommer i løbet af aftenen tæt på NASAs næste videnskabelige rumteleskop, TESS, som fra 2017 skal lede efter og studere exoplaneter. Derudover har astrofysikerne ved Aarhus Universitet i samarbejde med forskere i København og Spanien bygget et robot-teleskop på Tenerife, Hertzsprung SONG-teleskopet, som vi under foredraget vil styre live fra scenen: Alt imens Solen går ned over observatoriet i skyggen af Teide-vulkanen på Tenerife, og de første stjerner viser sig på himlen, vil du - via direkte sending fra Tenerife - kunne følge når teleskopet begynder at observere. Mens SONG-teleskopets enestående egenskaber forklares, vil vi se målinger komme direkte ind fra teleskopet 4.000 km fra Aarhus.

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab: http://scitech.au.dk/foredrag/#/

Man kan både se livestreamingen i Ebeltoft og i Grenaa, nemlig hér:
Trænings-og aktivitets center Kernehuset
Østeralle 33
8400 Ebeltoft
Tlf: 87536090
www.kernehuset-ebeltoft.dk

- og hér:
Grenaa gymnasium
N. P. Josiassensvej 21
8500 Grenaa
Tlf: 87584050
Fax: 87584060
www.grenaa-gym.dk

Kilde: Aarhus Universitet.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam